NL Nederlands
Terug naar het overzicht

Transparante zonnepanelen voor glas en geveltoepassingen

03-01-2018

Zonnepanelen spelen een belangrijke rol voor een schone elektriciteitsproductie in Nederland. De beschikbare ruimte hiervoor lijkt schaars door de hoge mate van bebouwing in Nederland. Traditioneel worden vooral daken gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar er zijn veel meer mogelijkheden en oplossingen, waardoor duurzaam opgewekte energie weer kansrijker is geworden.

Transparante zonnepanelen zijn uitstekend toepasbaar voor balkonafscheidingen, dakvensters en allerlei soorten overkappingen. “De eerste aanvragen en opdrachten zijn inmiddels binnen voor deze transparante zonnepanelen. De toepassingen zijn heel breed, waarbij je kunt denken aan ramen, glasoverkappingen (voor gebouwen), stations en zelfs bushaltes”, aldus Rene Borro van Rebor BV. Rebor BV uit Amsterdam levert verschillende oplossingen met standaard en maatwerk zonnepanelen. Denk bij maatwerk aan specifieke maten of vormen, waarbij geïsoleerd dubbel glas volledig of gedeeltelijk is voorzien van zonnecellen.

“Een uniek nieuw product, innovatief en uitstekend toepasbaar in de bebouwde omgeving. De combinaties die we nu kunnen maken met transparante panelen, donker gekleurde Loci-zonnepanelen en zelfs dakpannen geven alle ruimte voor creatieve invullingen”, aldus Rene Borro van Rebor BV.

EPC waarde en esthetische oplossingen
“We zien vooral veel mogelijkheden voor architecten en bouwbedrijven om te voldoen aan de verplichte EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) eisen, maar dan wel op een esthetisch verantwoorde wijze”, aldus Rene Borro. Enkele maanden geleden is Rebor BV genomineerd voor de architectuur prijs in Weert met het Loci zonnepanelen dak. “Daar zijn we trots op, architecten leren onze producten steeds beter kennen en een nominatie is al een (symbolische) prijs voor ons”, aldus Rene Borro. Naast deze transparante zonnepanelen is Rebor BV uitvinder en patenthouder van het Loci zonnepanelen dak. Het Loci (Low cost integrated solar and insulated roof) zonnepanelen dak is volgens Rene Borro geschikt zowel voor nieuwbouw als voor renovatie, mede omdat het compleet geïsoleerde dak met zonepanelen dakbedekking in de fabriek gefabriceerd wordt en hierdoor op de bouwplaats veel tijd en overlast bespaard blijven. “De Loci-panelen zijn niet transparant en bedekken het volledige glasoppervlak met zonnecellen. Hierdoor zijn beide producten aanvullend aan elkaar en kunnen beide in zelfs in één project (transparant en niet transparant) worden ingezet. Ramen en balkonafscheidingen kunnen bijvoorbeeld met transparante panelen worden uitgevoerd, terwijl het dak met Loci zonnepanelen kan worden uitgevoerd”, aldus Rene Borro.

Bouwlocaties bezoeken
Wij nodigen architecten, installateurs, bouwbedrijven en geïnteresseerden uit om alle innovatieve toepassingen te ontdekken op een van de bouwlocaties. Een bouwproject met Loci zonnepanelen is enkele weken geleden breeduit in de media verschenen, genaamd “Tiny Houses“. Het eerste echte Tiny House straatje van Nederland werd officieel geopend in Hurdegaryp in de provincie Friesland. Vijf huisjes werden geopend door burgemeester Jeroen Gebben van Hurdegaryp in de gemeente Tytsjerksteradiel, onder grote belangstelling van landelijke media”, aldus Rene Borro.

“We hebben het Loci systeem zo ontwikkeld dat we prefab delen kunnen produceren in vooraf vastgestelde maten, waardoor bouwbedrijven snel en efficiënt zonnepaneel daken kunnen bouwen, minder kans op vertraging en tegen een concurrerende kostprijs ten opzichte van een regulier dak met zonnepanelen. Groot positief verschil is het uiterlijk en de opbrengst. Klanten hoeven niet meer te twijfelen over de hoeveelheid zonnepanelen die ze aanschaffen, we leggen het hele dak vol. En waar de zon niet schijnt of waar dakvensters en andere obstakels zitten, daar plaatsen we gelijkwaardige dummy panelen die identiek uitzien, maar niet actief energie kunnen opwekken”, aldus Rene Borro.

Rebor BV
Rebor bv (2006) houdt zich bezig met innovaties en onderzoek op het gebied van zonne-energie voor de opwekking van elektriciteit binnen de bebouwde omgeving en met name de architectonische integratie in die omgeving. Dit gebeurt veelal in samenwerking met andere bedrijven uit de sector en kennisinstituten zoals Universiteit Eindhoven, ECN, TU Delft en de combinatie van beide in de organisatie genaamd SEAC (Solar Energy Application Centre).

Deze website maakt gebruikt van cookies voor het verbeteren van de gebruikerservaring

Cookies toestaan Meer informatie over de cookiewetgeving